ASISTIVNÍ TECHNOLOGIE

výběrový přehled zařízení a souvisejících služeb v Jihomoravském kraji
pro péči a podporu seniorů a znevýhodněných osob v domácím prostředí

Otázky a odpovědi

Široké spektrum chytrých moderních řešení: od tísňového tlačítka na náramku, brýle pro virtuální realitu, přes pomáhající aplikace na telefonu i po senzory sledující zdraví jejich nositele. V přehledu DOMA JE DOMA SE zaměřujeme na ty technologie a služby, které zvyšují soběstačnost, bezpečí a péči o zdraví lidem se zdravotním znevýhodněním a seniorům.

Pro širokou veřejnost, pro pečující, pro klienty služeb, pro seniory a pro handicapované osoby. Informace uvedené v rámci DOMA JE DOMA jsou orientačního charakteru. U každé uvedené služby nebo řešení najdete zdroj detailnějších informací.

Jihomoravský kraj chce rozvíjet podporu pečujícím, jak odborným, tak z řad rodiny a blízkých, stejně jako samotným seniorům a handicapovaným osobám tak; aby ti, kteří chtějí, mohli být v domácím prostředí i ve stáří, v nemoci či po úrazu (Strategie JMK21+ „Lepší kraj“). Asistivní technologie mohou být pomocí, jejich vývoj se vyvíjí kupředu, zásadní překážkou je však nelehká orientace v dostupné nabídce a otázka výběru vhodného řešení. Přehled řešení na DOMA JE DOMA si klade za cíl zlepšit informovanost ohledně dostupných technologií, jak na obecné rovině (co to je? pro koho to je? jak to funguje) i konkrétní (co je dostupné tady a teď?).

Není. Přehled technologií a služeb má především pomoci v orientaci toho, co vše lze v péči a podpoře seniorů a handicapovaných osob využít a to zejména v domácím prostředí. Za zařazení do přehledu poskytovatelé technologických řešení neplatí, kritériem je dostupnost v Jihomoravském kraji, použitelnost pro péči a podporu, a zařaditelnost do jedné z hlavních kategorie: bezpečí, zdraví nebo volný čas. Přehled je aktualizován pravidelně, pokud jste však narazili na produkt nebo službu, který zde chybí nebo se jeho/její podmínky poskytování změnily, neváhejte nás kontaktovat.

Ne. Stroje, technologie, aplikace, to jsou všechno jen nástroje. Základem je kvalitní veřejně dostupná služba, sociální či zdravotní; podpora neformálních pečujících a samotných seniorů a handicapovaných osob. Řada chytrých moderních řešení už v České republice funguje, ale často o nich ti, kterým by nejvíc mohla pomoci, neví nebo se takových řešení z různých důvodů obávají. Proto jsme v JINAG a v JMK zvolili cestu osvěty a nástrojem je právě i budování tohoto informačního prostředí DOMA JE DOMA s přehledem dostupných služeb.

DOMA JE DOMA je výběrový přehled služeb, nástrojů, zařízení a aplikací a jejich základních charakteristik. Naopak záměrně nelze žádné zařízení ani službu v rámci informačního prostředí DOMA JE DOMA zakoupit nebo zprostředkovat, neuvádíme případné ceníky a nezodpovídáme za obchodní podmínky a jejich provoz. Pro konkrétní informace o každém z uvedených řešení můžete využít přímého odkazu u každé uvedené služby.